vineri, 9 ianuarie 2009

Gherasim Luca - Héros-limite (fragmente)


autor: Gherasim Luca
titlu: Héros-limite (fragmente)
carte: Héros-limite
anul apariţiei: 1953
editura: Le Soleil Noir
locul tipăririi: Paris


Fiecare obiect poartă numele numărului de găuri care servesc viaţa contra morţii, moartea moartă, viaţa vie, o viaţă înt-o viaţă, poartă numărul de găuri care a servit în a-l confecţiona.
Iată numele cifrelor, numele cifrelor în exces, numele extreme de ex ex expansive, excentrice şi extreme, exacte ale acestor obiecte:

I 4320
II 4896
III 4608
VI 1152
X 2304
.
.
.
XI 3168
XV 9216
XVI 0

ZEROUL. Acest zenit rotund al cifrelor fiind zeroul, fiind cifra zero absolut, lut, lub lubrifiantul absolut, obiectul absolut care poartă acest nume absolut, nu a fost construit ca apele, nici ca pânzele de apă vara,nu,nu ca altele, obiect construit fără a perfora sânii ci din simple focuri, nici din foi de metal ca ceilalţi ci cu pete ca lum,lume, lumea, reuniţi într-un întreg de nimic lubric, lubricant şi absolut. Insu, insula, acest obiect este o insulă, unică, un periplu infinit, insula fiind singurul obiect metafizic în colecţia mea de găuri, înconjurate de conturul metalic şi în ciuda defectului enorm de a fi gras, mare şi metafizic, în ciuda defectului de a nu exista de fapt, este obiectul preferat al colecţiei mele. În timp ce, ce.. ce alte obiecte fac un mare detur plastic,
mitic, aer, aer ..în aerul erotic, tic, aer eroic pentru toc şi atingere, pentru a atinge scopul unui infinit de zero deschis ca un cu, ca un cuţit, ca un cuţit infinit plonjat într-un gât infinit deschis ca un void infinit, cu zeroul său deschis ca o trapă infinită pe traiectoria zerourilor fară de limită, el loveşte marele TOT, drept în inimă.
Obiectul nu, num.. numărul 16 este un erou-ultimativ.

Niciun comentariu: